Kadınların Korkulu Rüyası Vajinismus Nedir?
Vajinismus, kadınlarda oldukça sık olarak görülen bir cinsel işlev problemidir.
Cinsel ilişki sırasında vajinayı çevreleyen 1/3 alt pelvik kaslarının istemsiz (kontrol dışı) kasılmasına bağlı olarak ilişkinin tamamlanamaması veya oldukça ağrılı, acılı bir şekilde gerçekleşmesi durumudur.
Vajinismusta izlenen pelvik kasılmaların tamamı kadının kendi iradesi, arzusu dışında istemsiz şekilde gerçekleşmektedir.
Sorunu yaşayan kadınların büyük bölümü aylarca, hatta yıllarca süren evliliklerine rağmen eşleriyle hiçbir birliktelik yaşamadıkları için halen bakiredirler. Vaginism olarak da bilinir. Helen Singer Kaplan tarafından yapılan bir tarife göre vajinismus ‘cinsel fobik reaksiyon’ (cinsel ilişkiye girme korkusu) olarak tanımlanmıştır.
Vajinismus Nedenleri
Vajinismusu yaşayan kadınların pek çoğu cinsel ilişkide ön sevişme döneminde oldukça rahattırlar.
Hazza bağlı uyarılma ve vajinal ıslanma (lubrikasyon) gerçekleşebilmektedir.
Hatta vajinismuslu kadınlar yüzeysel temasla orgazm dahi olabilirler.
Sorun, birleşme anı geldiğinde yaşanmaktadır.
Birleşme anı geldiğinde acı duyma korkusu ile haz ve uyarılma aniden bitmekte, vajinal ıslanma sona ermekte ve kasılmalarla cinsel ilişki gerçekleşememektedir.
İlişki sonrası mutsuzluk ve ağlama nöbetleri sıklıkla yaşanmaktadır.
Her bir deneme hayal kırıklıkları, umutsuzluk ve karamsarlıkları bir miktar daha arttırmaktadır.
Vajinismus başlıca nedenleri neler?
Geleneksel, baskıcı, koruyucu kollayıcı aile yapısı ile yetiştirilme‘İlk gece’ ile ilgili daha önceden duyulan yanlış bilgiler Geçmişte yaşanılan cinsel travmalar (taciz, tecavüz, ensest ilişkiler)Kızlık zarı, vestibul ve vajinanın doğuştan gelen veya sonradan kazanılan fiziksel problemleri bulunur.
Vajinismus Türleri
Primer vajinismus (birincil vajinismus)
Hiçbir şekilde cinsel ilişkinin gerçekleşememesidir.
Primer vajinismus ‘ömür boyu vajinismus’ olarak da bilinir.
Çoğu zaman tam bir nedeni bilinmemektedir.
Sekonder vajinismus (ikincil vajinismus)
Daha önceden ilişki olurken daha sonradan ortaya çıkan vajinismus türüdür.
‘Kazanılmış vajinismus’ olarak da bilinir.
Genellikle zor jinekolojik muayene, zor doğum, genital travmalar veya cinsel travmalardan sonra ortaya çıkmaktadır.
Primer vajinismustan daha nadir görülür..
Vajinismusta Aile yapısı
Ailenin çocukluktan itibaren cinsellikle ilgili yeterli bilgi vermemesi, aşırı geleneksel ve koruyucu yapı vajinismusa zemin hazırlayabilir.
Kızlık zarına yüklenilen derin anlamlar, kızlık zarının namusun tek simgesi haline getirilmesi ve bu konuda verilen mesajlar oldukça etkili olmaktadır.
Örneğin; Bisiklete binme, yüksekten atlama, ağaca tırmanma, orayı hep korumalısın, yoksa öl daha iyi, orası senin her şeyin gibi mesajlar küçük yaşlardan itibaren zihinlerin derinlerine işlenmektedir.
Ayrıca cinselliğin pis, iğrenç bir işlev olduğu, erkeklerin tek düşüncesinin kadınlarla birlikte olmak olduğu, bu nedenle erkeklerden uzak durulması gerektiği gibi söylemler de etkilidir.
Cinsellikle ilgili mesajlar dolaylı yollardan da verilebilir.
Hiçbir cinsel bilginin verilmemesi, aile içinde hiç konuşulmaması cinselliğin pis, iğrenç veya son derece ayıp bir işlev olarak zihinlere yerleşmesine neden olacaktır.
Böylelikle genç yaşlardan itibaren genital bölge her zaman için korunması gereken namusun tek belirleyicisi, kutsal bir ‘hazine’ haline gelmektedir.
Çoğu vajinismus hastası ilerleyen yaşlarına rağmen cinsel organlarına hiç bakmadıklarını, dokunmadıklarını ifade etmektedirler.
Genital bölgeye dokununca kendini kötü hisseden, bayılma nöbetleri geçiren, kendisinden iğrenen hastaların sayısı azımsanmayacak ölçüdedir.
Vajinismus hastalarının çoğunda ilerleyen yaşlarına ve kariyerlerine rağmen cinsellikle ilgili bilgi eksiklikleri vardır.
Sorunu yaşayanlar genel olarak cinsellikten konuşmaktan dahi rahatsız olurlar.
Vajinismus hastalarının bir kısmı ise genel olarak modern ailelerin kızlarıdır.
Ancak mükemmeliyetçi yapı ve otokontrolün yüksekliği kişinin kendi sınırlarını erken yaşlardan itibaren çok keskin bir şekilde çizmesini sağlar.
İlk Gece Hikayeleri
Küçüklükte, ergenlik dönemimde ve evlenmeden önce duyulan ‘ilk gece’ ve cinsellikle ilgili yanlış, eksik ve abartılı bilgiler vajinismus sorununa neden olabilir.
Tüm bu şehir efsanesi niteliğindeki abartılı hurafeler ‘Cinsel Mitler’ olarak bilinir.
İlk gecenin çok ağrılı geçeceği, kanamanın çok olacağı, yırtılma ve parçalanma ile çok fazla acı çekileceği, penisin ilişki sırasında idrar deliği veya anus gibi farklı yere gideceği, vajinanın çok dar hatta kapalı olduğu, eşin penisinin çok büyük olduğu gibi düşünceler ilk gece ile ilgili tüm kaygıları arttırmaktadır.
Cinsel ilişkide kasılmaya bağlı kilitlenme korkusu da ‘penis captivus’ miti olarak bilinir; bu şehir efsanesi de bazı vajinismus hastaları açısından çok korkutucu ve utanç verici gelmektedir.
Cinsel travmalar
Vajinismus sorunu cinsel travmalar sonrasında da ortaya çıkmaktadır.
Özellikle çocukluk çağlarında taciz, tecavüz, ensest, anne baba ilişkisine duyarak veya görerek şahit olma, erken yaşta porno içerikli videolara izleme, doğum seyretme ve çocukluk çağında yaşanılan cinsel istismarlar ilerleyen yaşlarda vajinismusa sebep olabilmektedir.
Ayrıca zor ve ağrılı doğum, kürtaj, cerrahi jinekolojik müdahaleler de vajinismusa neden olabilir.
Kızlık zarı, vestibul ve vajina ile ilgili yapısal sorunlar Doğuştan gelen kızlık zarının yüksek, sert ve kalın oluşu, ara bölmeli, hilal veya elek şeklindeki yapıları cinsel ilişkiye izin vermeyebilir.
Ayrıca vajinal darlıklar, vajina içi ara bölmeler, vajinadaki myom, genital kondilom veya bartholin kistleri cinsel ilişkiye izin vermeyebilir.
Bu tür durumlarda öncelikle cerrahi olarak bu fiziksel problemlerin giderilmesi gerekir.
Diğer taraftan vajina giriş bölgesindeki yer alan ‘vestibul’ bölümünün yangısal (inflamatuar) problemine ‘Vulvar Vestibulit Sendrom (VVS)’ (vulvar vestibulitis, vestibulodini) adı verilmektedir.
Vulvar vestibulit sendromunda cinsel ilişkiye girememe veya aşırı derecede ağrı, acı yaşanmaktadır.
Bu durumda da cerrahi tedaviler gerekli olabilmektedir.
Ayrıca ileri düzeydeki vajinal enfeksiyonlar (vajinitler); mantar enfeksiyonları ve bakteriyel enfeksiyonlar da vajinismus sorununa neden olabilir.
Peki vajinismustaki kasılmalar nasıl ortaya çıkmaktadır?
Bu sorunun yanıtı; cinselliğe ilişkin bedenden ve zihinden gelen birçok sağlıksız mesajın vajina ve pelvik kaslar tarafından algılanıp refleks kasılmalarla sonuçlanmasında gizlidir.
Ön sevişme sırasında her şey yolundadır, ancak penisin vajinaya gireceği düşüncesi oluştuğu anda pelvis kasları refleks olarak kasılarak vajinismus tablosunu ortaya çıkarır.
Vajinismus eşcinsel kadınlarda da görülebilmektedir
Eşlerin Vajinismusa Yaklaşımı
Vajinismus sorununu tarif eden hastalar, başta pubococcygeus kası (PC) olmak üzere cinsel birleşme anında pelvik kaslarını aşırı düzeyde ve kontrol dışı kasmaktadırlar.
PC kasına bulbospongiosus kası, transversus perinei superficialis kası da eşlik eder.
Böylelikle erkek eşlerin tarifi ile vajina adeta “etten bir duvara” dönüşmektedir.
Orası sanki geçilmez, kapalı bir bölge gibidir.
Hatta hastaların bir kısmı problemlerini tanımlarken vajinalarının tamamen kapalı veya vajina girişlerinde bir kemik olduğunu düşünmektedirler.
Vajinismus hasta eşlerinin çoğu kendi eşlerine karşı aşırı derecede anlayışlı ve sabırlıdırlar.
Bu durum bazen basit bir sorunun çözümünün yıllarca ertelenmesine neden olabilir.
Nitekim bir tarife göre de vajinismus bir ‘erteleme-kaçınma hastalığı’ dır.
Eşlerde ortaya çıkabilecek cinsel sorunlar
Tedavi tam olarak gerçekleşemezse veya sorunun çözümü ertelenirse zaman içerisinde vajinismus eşlerinde erken boşalma, sertleşme sorunları (iktidarsızlık) ve cinsel isteksizlik gibi cinsel problemler de ortaya çıkabilmektedir.
Yine tam bir çözüm elde edilemezse boşanma veya aldatmalara kadar gidebilen ciddi evlilik sorunları da yaşanabilmektedir.
Vajinismus belirtileri
Vajinismusun en temel belirtisi, cinsel birleşme sırasında kişinin istem dışı ‘panik atak benzeri bir durum’ yaşamasıdır.
Bilinci açık olsa da kadın kontrolünü yitirir.
Sık nefes alıp verme, çarpıntı, titreme, terleme derin korku ve yaygın vücutsal kasılmalar izlenmektedir.
Sanki kişi bilinç dışı tarafından negatif bir hipnoz transı haline girmiştir.
Ve hep aynı şey söylenir Elimde değil, çok istiyorum ama yapamıyorum’’.
Kadınlarda Görülen Belirtileri
Cinsel ilişki esnasında acı çekileceğine dair yaşanılan şiddetli korku ve bu korkuya bağlı yaşanılan kasılmaların cinsel birleşmeye izin vermemesi.
Şiddetine göre ilişki sırasında bulantı, kusma ve bayılma nöbetleri Penisin vajinaya girişinin ağrılı ya da zor olması.
Cinsel ilişki sırasında yaşanan acı, yanma, gerginlik ve batma hissi.
Jinekolojik muayene esnasında zorlanma veya jinekolog hekime izin verememe.
Cinsel ilişki sırasında bacaklarını kapatma, eşini itme, kalçayı geriye veya yana kaydırarak kendisini gösteren kaçınma davranışları.
Vücudun karın, kalça, göğüs, bacak, kol, bel gibi değişik kas gruplarında yaşanılan spazmlar.
Birleşmenin tam olarak değil yarım şekilde gerçekleşmesi Her cinsel pozisyonda değil, birkaç pozisyonda ve zorlanarak birleşmenin gerçekleşebilmesi Ağrı ve acıdan dolayı zamanla gelişen cinsel istek kaybı sayılabilir.